Kurs programının dayanağı, resmî olarak 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ile Haziran 2005 tarih ve 2573 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan 05.05.2005 tarih ve 24 sayılı Kurul Kararına göre yürürlüğe giren “Özel Kurslar Çerçeve Programı”dır.
Bu program, kurum ve kuruluşların eğitim birimlerinde çalışan ya da çalışmak isteyen en az ortaöğretim mezunu kişiler için hazırlanmıştır. Amaçları ise şu şekilde belirtilmiştir:
1. Program geliştirmenin temel ilke ve kavramlarını tanımaları,
2. Eğitim vereceği alanla ilgili program hazırlamaları,
3. Yetişkinlere yönelik öğrenme ilkelerini kavramaları ve bunları uygulamaları,
4. Öğretim hizmetlerinin değişkenlerini (ipuçları, aktif katılım, pekiştirme ve dönüt-düzeltme) tanımaları, kavramaları ve bunları uygulamaları,
5. Yetişkin eğitimine yönelik öğrenme, öğretme yaklaşım, yöntem ve teknikleri kavramaları ve süreç içerisinde bunları kullanmaları,
6. Yetişkinlere uygun program tasarısı hazırlamaları, hazırlanan programı uygulamaları,
7. Etkili sunum becerisi geliştirmeleri,
8. Kursun hedeflerine uygun araç ve gereçleri kullanmaları,
9. Ölçme ve değerlendirme tekniklerini kavramaları ve duruma uygun ölçme aracı kullanmaları amaçlanmaktadır.
Programdaki gelişim ve öğrenme psikolojisi, eğitim felsefesi, eğitim psikolojisi, eğitim teorileri, öğrenme ve öğretme teknikleri, öğretim ilke ve yöntemleri, eğitim programı modelleri ve ölçme-değerlendirme gibi konular; projeksiyon, bilgisayar, yazı tahtası, slayt gösterimi, eğitim notları ve alana ilişkin birçok kitap ile MEB müfredatı çerçevesinde işlenmektedir.
Sahne Tozu Tiyatrosu’nda verilen eğitimlerde, MEB müfredat başlıklarıyla ilgili kısımlarda 21. Yüzyıl öncesindeki eğitim felsefeleri, John Dewey’in eğitimle ilgili düşünceleri, eğitimde felsefi analizler, mantık ve eleştirel düşünme, epistemoloji ve eğitim ilişkileri, etik ve ahlak eğitimi gibi konular da kısaca ve keyifli bir ortamda ele alınıp tartışılmaktadır. Özellikle modern eğitim konusundaki yaklaşımlarda “Summerhill School” ile A. Neill Sutherland ve (“Summerhill: For and Against” kitabında) ona getirdikleri eleştirilerle Erich Fromm, Max Rafferty gibi isimler; “Education For A New World” (Yeni Bir Dünya İçin Eğitim), “Emici Zihin” (The Absorbent), “Çocuğun Keşfi” (The Discovery Of The Child) eserleriyle Maria Montessori ve “Eğitim ve Toplum Düzeni” (Education and Social Order), “Eğitim Üzerine” (On Education) kitaplarındaki felsefi yaklaşımlarıyla Bertrand Russell gibi eğitim tarihine önemli katkılar sunan pedagog, psikolog, sosyolog ve filozoflar etraflı bir şekilde ele alınıp tartışılmaktadır. Dolayısıyla program, günümüzde hâlâ tartışılmakta olan eğitim bilimlerine genel bir bakış ve çağdaş eğitimin ne olduğuna ilişkin genel bir izlenim de kazandıracaktır.
"Scientific observation then has established that education is not what the teacher gives, education is a natural process spontaneously carried out by the human individual and is acquired not by listening to the words, but by experiences upon the environment... "
Maria Montessori, “Education For A New World”
“It is true that we can not make a genius. We can only give to teach child the chance to fulfil his potential possibilities.”
Maria Montessori
Education is helping the child realise his potentialities.
Erich Fromm
“Eğitimin amacı,
öğrenci açısından kısmen merakını tatmin etmek,
kısmen de bu merakı kendi başına tatmin edebilmesi için
gerekli beceriyi ona kazandırmak olmalıdır.”
Bertrand Russell, Eğitim Üzerine
Milli Eğitim Bakanlığı onaylı "Eğiticinin Eğitimi" kursu için detaylı bilgiyi 0552 538 45 30 no'lu telefonu arayarak öğrenebilirsiniz.